Lågaffektivt bemötande i förskolan

Att hantera och förebygga problemskapande beteenden
Unik föreläsning med Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt, leg psykologer som gemensamt skrivit den nyligen utkomna boken Beteendeproblem i förskolan. Om lågaffektivt bemötande.
Bo Hejlskov Elvén
Hur skapar vi en arbetssituation som är bra för både barn och pedagoger? Bo beskriver hur vi kan optimera vårt bemötande i vardagen? Hur undviker vi oro och aggressivitet? Vad betyder lågaffektivt bemötande och hur gör man då?
Lågaffektivt bemötande har sin utgångspunkt i att människor med problemskapande beteende ofta har svårigheter med att reglera affekt. Lugn och självkontroll hänger ihop och Bo beskriver hur vi kan hjälpa barn att få kontroll över sig själva, så de lättare kan samarbeta med sin omgivning. Bo lär oss hur vi använder vår egen affektkontroll för att utstråla lugn samt för att själva inte smittas av oro.
Vi lär oss metoder som skyddar både barn och pedagog.
Den lågaffektiva pedagogiken handlar om hur man kan skapa en pedagogisk miljö präglad av lugn och positiva förväntningar på barnen i syfte att minska stress och problemskapande beteende. Metoderna handlar om tänkande, perspektiv och praktiska förhållningssätt.
Bo Hejlskov Elvén är legitimerad psykolog och arbetar med föredrag och rådgivning kring hantering av problemskapande beteende utifrån lågaffektiva metoder.
Grunden för hans metoder kommer från neuropsykologi, stressforskning och affektteori. Metoderna är en del av en växande evidensbas i den tradition som kallas ”Low Arousal Approach” eller ”Lågaffektiv pedagogik”. Metoderna har sin utgångspunkt i hur personalen hanterar barn i vardagen, inte i beteendet i sig.
Bo Hejlskov Elvén tilldelades priset Årets Pusselbit 2009 för arbete med handledning och utbildning kring problemskapande beteende hos människor med autism över hela Sverige. Motiveringen var att ”Hejlskov fokuserar på människosyn och respekt för brukarna samt stor kunskap och inlevelse”.
Bo är ledamot i Psykologförbundets etiska råd, varit finalist till Stora Psykologpriset 2013 samt är medlem i Autism- och Aspergerförbundets fackråd.
Mer information om föreläsaren finner du på http://www.hejlskov.se
David Edfelt
Många av de situationer som pedagoger upplever svåra att hantera är kopplade till att utvecklingen av förmågor och färdigheter sker i så olika takt för olika barn och att kraven i stunden är för högt ställda. Men vad är det för förmågor och färdigheter vi talar om? Hur ska vi förstå när det blir en utmaning?
Vardagliga situationer såsom samling och måltider, lek och skapande, övergångar och val kan leda till att barnet upplever misslyckande. I dessa stunder är det inte ovanligt med problemskapande beteenden. Vilka situationer är ofta kritiska? Hur ska vi förstå det som sker i vardagen?
• Att förstå för att förebygga problemskapande beteenden.
• Så här kan du och kollegorna utvärdera kaos och utmanande situationer på ett lätt sätt för att minska risken för att det blir på samma sätt igen.
• Ett systematiskt arbetssätt som kan ge dig och kollegorna verktyg för att lösa utmanande situationer
• Hur kan du göra för att förändra och skapa fler tillfällen där barnet lyckas, lär sig och mår bra.
• Så kan du skapa fler positiva stunder för barnen och samtidigt må bättre själv?
David Edfelt är leg psykolog och arbetar med utbildning, handledning och utveckling av grupper och organisationer. Han handleder pedagoger, specialpedagoger, stödpersonal, chefer m fl i förskolor, skolor, fritidshem. David arbetade tidigare som samordnare för 15 utredningsteam för barn och ungdomar på bl a Karolinska universitetssjukhuset samt som psykolog inom förskola/skola och barnpsykiatri. Han undervisar sedan 2007 på Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet. David är författare till Utmaningar i förskolan. Att förebygga problemskapande beteenden och den kommande boken Hjärna i förskolan samt medförfattare till flera publikationer: Beteendeproblem i förskolan. Om lågaffektivt bemötande och Lågaffektivt bemötande.
Det ingår för- och eftermiddagsfika med frukt alt kaka samt en matigare macka till lunch.
Maila frågor om föreläsningen samt önskemål om vegetariskt alternativ till: Jonas@hejlskov.se